OPT LECȚII ALE LUI BUDDHA.....Siddhartha Gautama a fost un mare conducator spiritual si fondator al budismului în India antica. În traducere, cuvântul “Buddha” – înseamna “trezire” sau “iluminare”. În învatatura lui nu este nimic care ar fi contradictoriu cu elementele de baza ale armoniei oricarui altui flux religios sau filosofic. Lectiile vietii sunt universale si eterne, variatiile în fluxuri sunt diferite si nelimitate. Pentru a sti este bine sa faci cunostinta cu variante diferite, iar pentru suflet este chiar util. În interpretarea lui Buddha, acestea sunt dupa cum urmeaza:
1. Sa începi cu putin - acest lucru este normal. Ulciorul se umple cu încetul, picatura cu picatura. Fiecare maestru a fost odata un amator. Noi toti începem cu putin. Nu neglijati lucrurile mici. Daca sunteti consecvent si rabdator, veti reusi! Nimeni nu poate reusi într-o singura noapte: succesul vine la cei care sunt dispusi sa înceapa cu putinul si muncesc cu efort pana când ulciorul este plin.

2. Gândurile se materializeaza. Constiinta noastra este tot. Devii ceea ce crezi, ce gândesti. Daca vorbesti sau actionezi cu gânduri rele, ele te vor urmari. Daca vorbesti sau actionezi cu intentii pure, urmate de fericire, te vor urma. Pentru a trai corect, va trebui sa completezi creierul cu gânduri „corecte”. Gândirea dreapta îti va da tot ce doresti, gândirea gresita – numai rau, care în cele din urma te va distruge. Toate actiunile apar din gândire. Daca gândirea se va schimba, oare actiunile vor ramane neschimbate?

3. Iertarea. Sa retii furia în tine - este precum ai lua un carbune încins cu intentia de a-l arunca în cineva, dar te vei arde chiar tu. Când îi eliberezi din „închisoarea” neiertarii pe cei care te-au înfuriat, te eliberezi pe tine însuti. Niciodata nu vei putea distruge pe cineva fara sa te distrugi pe tine însuti. Învata sa ierti. Învata sa ierti urgent!

4. Actiunile tale au o mare importanta. Pentru a avansa, trebuie sa actionezi ca se te dezvolti, trebuie sa actionezi în fiecare zi. Gloria e pentru toti, dar o vor cunoaste doar cei ce sunt în continua actiune. Un proverb spune: “Dumnezeu îti da, dar nu-ti baga în traista.” Buddha a spus: “Eu nu cred în soarta care da navala asupra oamenilor atunci când ei nu fac nimic; în schimb, cred în acea soarta care da peste ei atunci când ei actioneaza.”

5. Încearca sa întelegi. În primul rând, încearca sa întelegi si numai dupa aceea vei fi înteles. Depune toate eforturile pentru a întelege punctul de vedere al altcuiva si atunci vei avea pace în suflet. Concentreaza-te mai mult pe cum sa fii fericit, decât cum sa faci ca sa ai dreptate.

6. Învinge-te. Este mai bine sa te învingi, decât sa câstigi o mie de batalii. Atunci, victoria va fi a ta. Victoria nu-ti poate fi luata nici de îngeri, nici de răi, nici de iad. Pentru a le câstiga, e nevoie sa-ti învingi constiinta. Învata sa-ti controlezi gândurile. Ele nu ar trebui sa bântuie. Ai putea crede: “Eu nu-mi pot controla gândurile. Gândurile vin atunci când vor”. La care eu îti voi raspunde: ”Nu poti interzice pasarilor sa zboare deasupra capului tau, dar cu siguranta le poti opri atunci când vor sa-si zideasca cuibul în capul tau”.

7. Traieste în armonie. Armonia vine din interior. Sa nu o cautati în exterior! Nu cauta în exterior ceea ce poate fi doar în inima ta. Deseori o cautam în exterior doar pentru a ne distrage atentia de la adevarata realitate. Armonia nu este un loc de munca, nu este o masina noua sau o casatorie; armonia este pacea din suflet care porneste de la tine.

8. Fii recunoscator! Ridica-te si multumeste pentru faptul ca, daca nu ai învatat mai mult, cel putin pentru ca ai învatat ceva si, daca nu ai învatat nimic, atunci multumeste pentru faptul ca nu te-ai îmbolnavit, iar daca totusi te-ai îmbolnavit, multumeste pentru ca esti în viata. Nu toti au reusit sa se trezeasca azi dimineata. Cineva a adormit ieri pentru ultima data. Exista întotdeauna ceva ce merita multumiri. Nu fii pesimist. O inima recunoscatoare te face maret!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

DR.Dumitru Constantin Dulcan - CEEA CE NI SE ÎNTÂMPLĂ E OGLINDA A CEEA CE SIMȚIM ȘI GÂNDIM!

TREZEȘTE VINDECĂTORUL DIN TINE!.....

IARTĂ,IARTĂ-I PE TOȚI CEI CARE ȚI-AU GREȘIT VOIT ȘI PE CEI CARE TE-AU RĂNIT FĂRĂ SĂ ȘTIE! IARTĂ-I PE TOȚI ȘI SĂ NU-ȚI FIE NICI ȚIE RUȘINE SĂ CERI IERTARE!.....