INDIFERENT PE CINE RĂNEȘTI,ÎN CELE DIN URMĂ TE RĂNEȘTI PE TINE ÎNSUȚI! DESPRE IERTARE.....DE CE IERTAREA ÎNSEAMNĂ PUTERE?

A ierta este cea mai mare, mai frumoasa forma a iubirii. În schimb, vei primi pace si fericire de nedescris.
(Robert Muller)

Te consideri o persoana iertatoare sau cu resentimente? 
Daca cineva te-a ranit în trecut sau a facut ceva care te-a facut sa suferi, o sa pastrezi aceste amintiri, gânduri si sentimente, sau o sa le lasi sa plece?

Eu spun mereu ca acolo unde exista furie, ura, razbunare, amaraciune, exista, de asemenea, multa durere dedesubt, si eu chiar cred ca este adevarat. O persoana care este fericita si multumita cu sine si lumea din jur, indiferent cât de multi oameni va întâlni si indiferent de cât de multa durere îi pot provoca sa simta acei oameni, ea va raspunde întotdeauna cu dragoste, bunatate si compasiune, în loc de furie, ura si resentimente. 

Oamenii iubitori stiu ca "ochi pentru ochi" doar ar lasa toata lumea oarba, asa cum a spus Ghandi, si ei aleg sa nu faca nici un rau în lumea din jurul lor.

"Daca esti bun, oamenii te pot acuza de motive egoiste, ascunse. Fii bun, oricum.

Daca esti un om de succes vei câstiga niste prieteni falsi si dusmani adevarati. Reusesti oricum.

Daca esti cinstit si sincer oamenii vor încerca sa te însele. Fii sincer, oricum.

Ceea ce construiesti în ani, cineva ar putea distruge peste noapte. Construieste oricum.

Daca gasesti linistea si fericirea, ei pot fi gelosi pe tine. Fii fericit, oricum.

Binele pe care îl faci azi, va fi de mule ori uitat mâine. Fa bine, oricum.

Da lumii tot ce ai mai bun, si poate nu va fi niciodata de ajuns: Ofera ce ai mai bun, oricum." 
Maica Tereza

Stiu ca e mult mai usor sa dai înapoi exact ce primesti, si, în acest caz, o multime de negativitate, dar noi nu vrem sa facem ceea ce e usor, ci mai degraba ce este cel mai bine pentru sanatatea noastra, bunastarea noastra si a celor din jurul nostru. 

Stiu ca oamenii pot fi meschini uneori, si ca ei pot face lucruri oribile acelora cu care vin în contact, acelora pe care îi iubesc si de care le pasa, dar, de asemenea, cred ca oamenii se pot schimba, si acesta este motivul pentru care este important sa renunti la istoria personala, pe care s-ar putea sa o fi avut cu acei oameni, si sa le permiti sa-ti arate asta.

Daca pastrezi o evidenta interioara a ceea ce aceasta/acea persoana ti-a facut, si ceea ce a spus despre tine si cum te-a facut sa te simti, cât de multa durere ti-a provocat, etc., de fiecare data când vei intra în contact cu ea, îti vei aminti de toate aceste lucruri si nu vei fi niciodata capabil sa ierti si sa uiti, si nici sa-i permiti sa îti arate cât de rau îi pare pentru ceea ce s-a întâmplat. 

Nu conteaza daca ei au facut toate acele lucruri cu un scop sau nu; prin pastrarea de ranchiuna, furie sau orice altceva pastrezi, vei aduce si mai multa durere pe umerii tai.

Gândeste-te la asta. 
Cum este posibil sa-i influentezi cu ura ta sau orice sentimente pe care le ai fata de ei? Tu stai acasa, reflectând la toate momentele în care ei te-au maltratat; si toate momentele în care te-au ranit; si la toate lucrurile oribile pe care ti le-au facut; facând tot felul de scenarii în capul tau despre lucrurile pe care vrei sa le spui si despre multe moduri în care poti obtine echilibrul... 

Îti petreci cel mai mult timp facând doar asta, când oamenii pe care îi urasti atât de mult au, probabil, cel mai bun moment din viata lor, fara a fi afectati deloc de sentimentele tale. 
Pur si simplu nu are nici un sens. Ego-ul tau s-ar putea sa-ti spuna ca are, dar în adâncul inimii tale tu stii ca ceea ce faci este destul de nebunesc si tulburator.

Cred ca e timpul sa te opresti, nu crezi? Iarta si uita, nu pentru ei, ci pentru binele tau. De ce sa petreci timp gândindu-te la ceva ce ar putea atrage mai multa furie si te seaca de energia ta emotionala, fizica si mentala, ignorând toata frumusetea care este prezenta peste tot în jurul tau...? 

Ce a fost, a fost. Da-i drumul. Detaseaza-te de ea.

Pentru fiecare minut in care esti furios, pierzi saizeci de secunde de fericire.
(Ralph Waldo Emerson)

Una din multele greseli pe care oamenii le fac în acest caz, as spune eu, este ca ei aleg sa pastreze ceva care nu este sanatos pentru ei doar pentru ca nu sunt dispusi sa renunte la câteva resentimente din trecut. De ce nu dai drumul la ceva care îti provoaca atât de multa durere?

Furia nu va disparea niciodata atât timp cât resentimentele sunt pretuite în minte. Furia va disparea îndata ce resentimentele sunt uitate.
(Buddha)

Iata ce as vrea sa faci: ia o foaie de hârtie si un pix si scrie câteva întrebari, întrebari care sunt menite sa te ajute sa vezi lucrurile diferit si sa renunti la propria ta suferinta. 
Dupa ce scrii fiecare întrebare, încearca sa răspunzi sincer la fiecare dintre ele:

- Cine este persoana care te-a ranit? Este mama ta, tatal tau, partenerul tau, este copilul tau, prietenul cel mai bun, vecinul, catelul, pisica ta? Cine este?

- Crezi ca ei au facut ce au facut doar ca sa te raneasca? Crezi ca au facut-o intentionat?

- Crezi ca e posibil sa îi ierti, si vreau sa spun, sa îi ierti cu adevarat?

- Crezi ca e posibil sa uiti totul si sa te întorci la cum era lucrurile înainte?

- Ai prefera mai degraba sa pastrezi furia, decât sa te întorci la a fi prieteni? Poti sa-ti amintesti cât de bine te-ai simtit în prezenta lor, petrecându-ti timpul cu ei?

- Ai spune ca lor le pare rau pentru ce au facut?

- Esti dispus sa renunti la relatia pe care au avut-o cu aceasta persoana din cauza a ceea ce el/ea ti-a facut?

- Merita sa fii suparat? Este ego-ul tau chiar atât de mare?

- Ce îti spune mintea sa faci?

- Ce îti spune inima sa faci?

- Pe cine ai de gând sa asculti? 

Inima sau mintea ta?

http://www.astrocafe.ro/

Comentarii

 1. eu am iertat si am trecut resentimentele in umbra, dar cealalta persoana " nu accepta iertarea mea". asta cum sa o inteleg...?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ...Iarta, chiar daca el nici nu stie ca a gresit. Iarta oricum si vei vedea cât de usor devii. Iertarea este un proces, am acumulat cu totii multe dureri din cauza celor care ne-au gresit, de aceea iertarea cere timp de vindecare. Din fericite, gradat, pe masura ce mai iertam putin, ne simtim mai usori, si mai usori. Pana cand simtim iubire pentru cei pe care ii iertam. Si daca ganduri de repros apar din nou pentru ei, mai iertam si mai iubim o data.
   ...Si chiar nu conteaza reactia celui care ne-a gresit1 Important este sa iertam cu inima,nu iertarea mimata ,din minte! Multumesc pentru popas!

   Ștergere
 2. Iarta...Frumos spus,greu de facut. A trebuit sa treaca ani si ani,sa trec prin multe ca sa si simt ca acesta este unul dintre cele mai mari secrete ale existentei noastre. Multumesc! (doar sentimentele mele).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Așa este,Andreea!...„Piatra de încercare” a vieților noastre este IERTAREA,iertarea de sine și a celorlalți!...Mulțumesc!

   Ștergere
 3. Eu am iertat tot si toate. Pe mine m-au ranit sentimente foarte profunde care acum nu-si mai au rostul si locul sa le amintesc, unele sunt de peste 25 ani si altele sunt deja in mormant !!! Am iertat si iert in continuare, si iert.... si iert.... si tot mai iert.....

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

DR.Dumitru Constantin Dulcan - CEEA CE NI SE ÎNTÂMPLĂ E OGLINDA A CEEA CE SIMȚIM ȘI GÂNDIM!

TREZEȘTE VINDECĂTORUL DIN TINE!.....

IARTĂ,IARTĂ-I PE TOȚI CEI CARE ȚI-AU GREȘIT VOIT ȘI PE CEI CARE TE-AU RĂNIT FĂRĂ SĂ ȘTIE! IARTĂ-I PE TOȚI ȘI SĂ NU-ȚI FIE NICI ȚIE RUȘINE SĂ CERI IERTARE!.....