CUM SĂ TRĂIEȘTI O VIAȚĂ LUNGĂ ȘI FERICITĂ!.....Medicul japonez Shigeaki Hinohara este cel mai longeviv medic practicant din lume, avand 103 ani si desi i s-a sugerat de mai multe ori sa iasa la pensie a refuzat de fiecare data. De altfel, este foarte ocupat cu prelegeri, cursuri, conferinte, munca la spital, blogul personal.

Din anul 1941 el îsi trateaza pacientii la Spitalul International St. Luke din Tokyo si tine cursuri la Colegiul St. Luke.
De la vârsta de 75 de ani si pâna în prezent, dr. Hinohara a publicat în jur de 150 de carti, între care cea intitulata „A trai mult, a trai bine” (Living Long, Living Good) s-a vândut în peste 1,2 milioane de exemplare. Ca fondator al miscarii „Noii vârstnici”, medicul îi sfatuieste pe oameni cum sa traiasca o viata lunga si fericita, dovada ca acest lucru este posibil fiind el însusi. Iata care este reteta longevitatii si a sanatatii, dezvaluita de acest medic remarcabil într-un interviu acordat revistei Japan Times:

Corpul nu trebuie stresat cu reguli fixe!
Energia vine din starea de bine, nu din a mânca si a dormi mult. Toti ne amintim cum, când eram copii, ne luam cu joaca, uitând adesea sa mâncam sau sa dormim. Sunt convins ca si ca adulti putem sa pastram aceeasi atitudine. E mai bine sa nu ne stresam corpul cu prea multe reguli fixe.

Mentineti-va greutatea normala!
Toti oamenii care traiesc mult, indiferent de rasa, nationalitate sau sex, au un lucru în comun: niciunul nu este supraponderal. Eu, la micul dejun beau o ceasca de cafea, un pahar cu lapte si un suc de portocale, la care adaug o lingura de ulei de masline. Uleiul de masline este foarte bun pentru artere si îmi mentine pielea sanatoasa. Masa de prânz consta din lapte si câteva fursecuri sau nimic, daca sunt prea ocupat cu munca. La cina manânc vegetale cu putin peste si orez, iar de doua ori pe saptamâna manânc câte 100 de grame de carne slaba.

Planificati-va activitatile!
Întotdeauna îmi planific dinainte ce voi face. În momentul de fata, agenda mea e plina pâna în 2014. E vorba de cursuri, prelegeri, conferinte si munca în spital. Totusi, în 2016 mi-am propus sa ma si distrez putin: o sa merg sa asist la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Dupa parerea mea, nimeni n-ar trebui sa iasa la pensie, dar daca altfel nu se poate, asta ar trebui sa se întâmple cu mult mai târziu de 65 de ani. La noi, vârsta actuala de pensionare, care este de 65 de ani, a fost stabilita cu un secol în urma, când speranta de viata în Japonia era de 68 de ani si pe atunci numai 125 de japonezi împlinisera vârsta de 100 de ani. Astazi, femeile japoneze traiesc în jur de 86 de ani, barbatii în jur de 80, iar în tara exista 36.000 de centenari. Se estimeaza ca în 20 de ani vom avea cam 50.000 de persoane cu vârsta peste 100 de ani.

Împartasiti cu altii ceea ce stiti!
Eu tin sute de prelegeri pe an, unele pentru scolile elementare, altele pentru oamenii de afaceri. De obicei, vorbesc intre 60 si 90 de minute stand în picioare, ca sa ma mentin puternic.

Doctorii nu îi pot vindeca pe toti!
Atunci când un medic va recomanda sa faceti un test sau o anumita operatie, întrebati-l daca i-ar recomanda aceeasi procedura sotiei sau copilului sau. Contrar credintei populare, doctorii nu pot vindeca pe toata lumea, asa ca de ce sa supui pacientul unui risc si unei suferinte inutile? Eu cred ca muzica si terapia cu animale pot ajuta mai mult decat îsi imagineaza doctorii.
Stiinta singura nu poate vindeca sau ajuta oamenii. Stiinta medicala ne trateaza pe toti la fel, dar boala este individuala. Fiecare om este unic, iar boala lui este în legatura cu inima lui. Pentru a sti ce este boala si a-i ajuta pe oameni, medicii ar trebui sa cunoasca si alte arte, în afara de cea a vindecarii fizice.

Urcati zilnic pe scari si carati-va singuri bagajele!
Ca sa va mentineti sanatosi, mergeti întotdeauna pe scari si carati-va singuri sacosele. Eu urc câte doua trepte o data, ca sa-mi pun muschii în miscare.

Distractia e cea mai buna cale sa uiti de durere!
Durerea este un lucru misterios, iar distractia este cea mai buna cale sa uiti de ea. Daca pe un copil îl doare un dinte si începi sa te joci cu el, uita imediat de durere. Spitalele ar trebui sa le satisfaca pacientilor nevoile de baza. Toti vrem sa ne distram. La Spitalul St. Luke avem muzica, terapie cu animale si cursuri de arta!

Uitati de obsesia de a acumula lucruri materiale!
Nu fiti obsedati de acumularea de lucruri materiale. Amintiti-va ca nu stiti când veti parasi aceasta lume si nu puteti lua nimic cu voi acolo unde plecati.

Fiti pregatit pentru neprevazut!
Viata e plina de neprevazut. Pe 31 martie 1970, cand aveam 59 de ani, m-am îmbarcat pentru un zbor de la Tokyo la Fukuoka. Mi-aduc aminte ca era o dimineata frumoasa si însorita. În timp ce treceam pe lânga muntele Fuji, avionul a fost deturnat de Liga Comunista Japoneza – Factiunea Armata Rosie. Am petrecut urmatoarele patru zile legat de scaun, într-o temperatura de 40°C. Ca doctor, am privit totul ca pe un experiment si am fost uimit sa constat cum corpul îsi incetineste functiile pe timp de criza.

Luati-va un model si încercati sa îl depasiti!
Gasiti-va un model de urmat si tintiti sa realizati mai mult decât el. Tatal meu a plecat în Statele Unite în anul 1900, ca sa studieze la Universitatea Duke din Carolina de Nord. A fost pentru mine un pionier si un erou. Mai târziu, am descoperit si alte modele de urmat, iar când ma simt blocat, ma întreb ce-ar face acestia ca sa rezolve problema.

Fiti voluntari!
Sa traiesti mult e un lucru minunat. Pâna la 60 de ani e simplu sa muncesti pentru familie si sa-ti atingi niste scopuri. Dar în anii din urma ar trebui sa ne straduim sa facem ceva si pentru societate. Eu, de la vârsta de 65 de ani lucrez ca voluntar – 18 ore pe saptamâna – si ma bucur de fiecare minut folosit astfel.

(Sursa – doctorulzilei.ro)  via http://ampress.ro/sanatate/11-secrete-anti-imbatranire-de-la-cel-mai-longeviv-medic-din-lume/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

DR.Dumitru Constantin Dulcan - CEEA CE NI SE ÎNTÂMPLĂ E OGLINDA A CEEA CE SIMȚIM ȘI GÂNDIM!

TREZEȘTE VINDECĂTORUL DIN TINE!.....

IARTĂ,IARTĂ-I PE TOȚI CEI CARE ȚI-AU GREȘIT VOIT ȘI PE CEI CARE TE-AU RĂNIT FĂRĂ SĂ ȘTIE! IARTĂ-I PE TOȚI ȘI SĂ NU-ȚI FIE NICI ȚIE RUȘINE SĂ CERI IERTARE!.....