CELE 17 NIVELURI ALE CONȘTIINȚEI.....NIVELURILE DISTRUCTIVE

1. Nivelul rusinii. 
La nivelul asta, esti dominat de nevroza. Esti timid, retras, introvertit. Devii paranoic, crezând ca toata lumea te judeca si începi sa ai halucinatii. Când ti-e rusine, începi sa compensezi prin perfectionism, prin rigiditate, si începi sa devii un extremist moral.

2. Nivelul vinovatiei. 
La nivelul asta, ori esti manipulat si pedepsit, ori pedepsesti manipulând. Cel mai mare lucru care te preocupa este pacatul, începi sa actionezi din vinovatie si s-o proiectezi asupra altora.

3. Nivelul apatiei. 
La nivelul asta domina disperarea, lipsa sperantei. Viata pare fara rost, viitorul pare fara rost. Traiesti într-o stare generala de neajutorare. Esti dependent de ceilalti iar altii te percep ca pe o povara de care trebuie sa aiba grija.

4. Nivelul doliului. 
La nivelul asta, traiesti predominant într-o continua melancolie, fiind trist pentru ce ai pierdut. Începi sa vezi tristete peste tot în jurul tau. Tristete pentru conditiile vietii, începi sa privesti viata în sine ca fiind trista. Crezi ca nu poti înlocui ceea ce ai pierdut sau ce a simbolizat pentru tine.

5. Nivelul fricii. 
Aici, frica îti limiteaza cresterea ca persoana si duce la inhibitii. În acel moment, cauti lideri puternici care par ca si-au cucerit fricile si crezi ca ei vor fi cei care te vor scoate din culmile disperarii si te vor elibera din”sclavie”.

6. Nivelul dorintei. 
Când esti în “dorinta”, lucrul asta te poate motiva sa participi într-o gama larga de activitati “umane”. Însasi economia se afla la nivelul dorintei. Dorinta face sa investim efort, sa atingem obiective si sa obtinem premii. Însa dorinta este si nivelul dependentei: de alcool, de tutun, de droguri. Este nivelul acumularii si al lacomiei. De ce nu functioneaza? Pentru ca satisfacerea unei dorinte este înlocuita de alta dorinta, nesatisfacuta. La nivelul asta, ramâi obsedat sa acumulezi din ce în ce mai multi bani, mai ales fara un scop final pentru ei.

7. Nivelul furiei. 
Dorinta duce la frustrare, iar frustrarea duce la furie. Aceasta poate duce, mai departe, la actiune distructiva sau la actiune constructiva. Furia te poate catapulta spre independenta sau te poate schimba în rău. Poate duce la ura si poate avea un efect coroziv în toate ariile vietii tale.

8. Nivelul mândriei. 
Nivelul la care ajungi în momentul în care ai autoritate în domeniul tau. Nivelul la care majoritatea vor sa ajunga. Mândria pare frumoasa, însa e frumoasa doar în comparatie cu nivelurile anterioare. În societate, mândria are o reputatie buna si e încurajata frecvent, însa e vulnerabila, deoarece e dependenta de conditiile exterioare. Daca acele conditii exterioare nu mai sunt împlinite, te poate catapulta înapoi în cele mai de jos niveluri ale constiintei. Partile negative ale mândriei sunt aroganta si negarea lucrurilor care nu se încadreaza “în tipar”, blocând cresterea ta ca persoana.

NIVELURILE CONSTRUCTIVE

9. Nivelul curajului. 
De-abia acum începi sa devii cu adevarat puternic. Începi sa explorezi si sa experimentezi lucruri noi, si devii stimulat de lucrurile pe care le faci. În “curaj”, ai energia sa înveti lucruri noi, iar cresterea si educatia nu mai sunt lucruri asa de mari pentru tine. În “curaj”,ai capacitatea de a-ti privi frica în ochi si de a creste, în pofida faptului ca ea înca exista acolo.

10. Nivelul neutralitatii. 
În momentul asta, încetezi sa mai privesti lucrurile în alb sau negru. Începi sa nu mai fii rigid în lucrurile pe care le faci, devii flexibil si încetezi sa mai judeci în general. Când lucrurile nu îti ies asa cum vrei, nu te mai simti înfrânt, nu te mai simti speriat, nu te mai simti frustrat. În”neutralitate”, poti sa spui cu usurinta “daca nu obtin lucrul asta, nu e nici o problema, o sa-l obtin pe altul”. E nivelul la care nu mai esti intimidat cu usurinta. Nu încerci sa demonstrezi nimic, nu esti interesat de conflict sau competitie, nu vrei sa controlezi comportamentul altor persoane. Începi sa detii cu adevarat stabilitate emotionala.

11. Nivelul dispozitiei. 
Nivelul la care vei avea parte de cea mai rapida crestere. E nivelul la care ti-ai depasit problemele din viata ta si esti dispus sa participi la tot ce înseamna VIATA. De-abia acum devii cu adevarat prietenos, succesul aparând automat. Începi sa lucrezi pe orice tip de post e nevoie, si nu te simti inferior atunci când te ocupi de “munca de jos”. Începi sa fii empatic la nevoile celorlalti, sa-i ajuti pe ceilalti si sa contribui la bunastarea societatii.

12. Nivelul acceptarii. 
În “acceptare”, încetezi sa mai obtii bucurie din lucrurile exterioare tie. Nimic din ceea ce exista în afara persoanei tale nu are capacitatea sa te faca cu adevarat fericit. Iubirea nu mai e oferita sau luata înapoi de catre altcineva, ci este generata din interior. Devii activ în viata, fara sa ai vreo intentie ascunsa. Nu mai esti interesat doar sa determini “ce e bine” si “ce e rau”, ci esti dedicat sa rezolvi problemele reale pe care le au restul oamenilor. Muncile grele nu te mai sperie, ba chiar îti creeaza placere. Încetezi sa mai discriminezi si sa fii intolerant. Obiectivele pe termen lung devin prioritare în fata celor pe termen scurt.

13. Nivelul ratiunii. 
Este nivelul stiintei, al medicinei. Este nivelul laureatilor premiilor Nobel. Însa ratiunea, ca lucru intrinsec, nu constituie un ghid spre adevar. Ratiunea este cel mai eficient lucru într-o lume tehnologica, însa, în acelasi timp, reprezinta un blocaj major în a obtine niveluri superioare de constiinta.

14. Nivelul iubirii. 
În general, dragostea, în societate, reprezinta o combinatie ale urmatoarelor elemente: atractie fizica, posesivitate, control, dependenta, eroticism si noutate. La baza, toate lucrurile astea ascund de fapt sentimentul de furie si dependenta pentru persoana sau lucrul pe care-l iubesti. Dragostea adevarata este dragostea neconditionata, neschimbatoare, permanenta. Nu fluctueaza, deoarece nu este influentata de nici un factor extern. Dragostea adevarata e un mod de a interactiona cu lumea: iertând, îngrijind si suportând.
Acesta e nivelul adevaratei fericiri.

15. Nivelul bucuriei. 
Este nivelul vindecarii, nivelul compasiunii si al spiritualitatii. Nivelul la care ai o atitudine pozitiva în fata oricaror necazuri din viata ta, oricât de grave ar fi ele.

16. Nivelul pacii. 
Nivelul la care totul este viu si radiaza energie. Nivelul marilor învatatori spirituali ai istoriei. Este nivelul la care religia formala este înlocuita de spiritualitate pura, facând-o astfel inutila.

17. Nivelul iluminarii. 
Cel mai înalt nivel al constiintei umane, unde umanitatea se amesteca cu divinitatea. Extrem de rar. Nivelul lui Krishna, Buddha, Iisus. Chiar si numai a te gândi la persoane de la nivelul acesta îti poate ridica constiinta. Este identificarea sinelui cu întreg universul, reprezentat prin transcendenta ego-ului. Totul din mediul tau va avea un efect aspupra nivelului de constiinta. TV-ul. Filmele. Cartile. Paginile de internet. Oamenii. Locurile. Obiectele. Mâncarea. Daca esti la nivelul ratiunii a te uita la stirile de la TV (care sunt predominant la nivelul fricii si al dorintei) îti va coborî temporar constiinta. Daca esti la nivelul de vina, stirile TV de fapt îti vor ridica nivelul. 

Sa urci chiar si un singur nivel poate fi extrem de dificil; marea majoritate a oamenilor nu reusesc sa faca asta într-o viata întreaga. 

O schimbare de doar un nivel poate sa schimbe totul în viata ta. De aceasta este putin probabil ca  persoanele sub nivelul curajului sa progresese fara ajutor extern. Curajul este necesar ca sa lucrezi constient; se reduce la a-ti pune realitatea la bataie într-un pariu pentru sansa de a deveni mult mai constient, mai pregatit. Dar când ajungi la acel urmator nivel, îti dai seama clar ca a fost un pariu bun. 

De exemplu, când ajungi la nivelul curajului, toate fricile tale vechi si falsa mândrie îti vor parea caraghioase acum. Când ajungi la nivelul acceptarii (fixarii si atingerii de tinte), te vei uita înapoi la nivelul de bunăvointa si te vei vedea ca un soarece într-o roata – erai un alergator bun, dar nu alesesei o directie. 

Cred ca cel mai important lucru pe care noi ca fiinte umane îl putem face este sa ne ridicam nivelul individual al constiintei. Când facem aceasta, noi raspândim nivele mai ridicate de constiinta celor din jurul nostru. Imaginati-va ce lume incredibila ar fi daca am reusi sa aducem pe toata lumea la nivelul ce acceptare.

Confrom lui Hawkins 85% din oamenii de pe pamânt traiesc sub nivelul curajului. Când experimentezi temporar nivelele superioare poti vedea unde trebuie sa ajungi în etapa urmatoare. Ai unul din acele momente de claritate în care întelegi ca lucrurile trebuie sa se schimbe. Dar când te scufunzi în nivelele inferioare aceea amintire devine încetosata. 

Priveste aceasta ierarhie cu mintea deschisa si vezi daca-ti ofera idei noi care te pot ajuta sa faci urmatorul salt în viata ta. Nici un nivel nu e mai corect sau mai gresit decât celelalte. Încearca sa nu-ti lasi ego-ul umflat de ideea ca esti la un anumit nivel, decât desigur daca esti momentan la nivelul mândriei.

(http://www.ursula-sandner.com/cele-17-niveluri-ale-constiintei/)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

DR.Dumitru Constantin Dulcan - CEEA CE NI SE ÎNTÂMPLĂ E OGLINDA A CEEA CE SIMȚIM ȘI GÂNDIM!

TREZEȘTE VINDECĂTORUL DIN TINE!.....

IARTĂ,IARTĂ-I PE TOȚI CEI CARE ȚI-AU GREȘIT VOIT ȘI PE CEI CARE TE-AU RĂNIT FĂRĂ SĂ ȘTIE! IARTĂ-I PE TOȚI ȘI SĂ NU-ȚI FIE NICI ȚIE RUȘINE SĂ CERI IERTARE!.....