18 LECȚII DE VIAȚĂ DE LA DALAI LAMA.....
Sunt cele 18 legi de viata ale unuia dintre cei mai întelepti oameni ai lumii si un parinte al dezvoltarii personale, legi ce pe mine personal m-au ajutat sa traiesc o viata mult mai buna.

M-au facut sa înteleg mai bine viata si importanta ei si aceste legi m-au ajutat sa îmi pastrez optimismul si motivatia chiar si în acele zile încarcate din viata mea.

M-au facut sa ma iubesc pe mine si sa fiu mai atentă si la oamenii din jurul meu, la nevoile lor si sa fiu un real ajutor pentru cel de lânga mine.1. Întelege faptul ca dragostea si reusitele marete implica uneori si riscuri marete!

Totul în viata are un pret pe care esti obligat sa îl platesti pentru ca nimic nu se obtine batând din palme si atât.

Totul are nevoie de atentia si de dragostea ta si de implicarea activa în derularea procesului.

Punând dragoste si asumându-ti un mic risc, satisfactia îndeplinirii obiectivului este una cu mult mai mare.


2.  Când pierzi, nu rata lectia pe care ar trebui s-o înveti!

Vreau sa retii ca niciodata în viata, indiferent de situatia prin care îti este dat sa treci, nu pierzi niciodata.

Daca nu îti iese asa cum ti-ai planificat, înseamna doar ca nu ai atins obiectivul, momentan, dar nu înseamna ca ai pierdut pentru ca si în cele mai chinuitoare situatii prin care treci, tot ai de învatat anumite lectii si tot exista si o parte pozitiva a lucrurilor.

Orice provocare ori o realizezi din prima, ori înveti ceva, dar niciodata nu pierzi absolut nimic.

As vrea sa fixezi aceasta convingere si întreaga viata sa te ghidezi dupa aceasta.


3. Urmeaza cei trei “R”:

Respecta-te!

Respecta-i pe cei din jur!

Asuma-ti responsabilitatea pentru toate actiunile tale!

Foarte multi oameni nu cunosc acest lucru, iar daca îl cunosc nu îl respecta.

Secretul unei vieti traite în pace si în fericire îl reprezinta respectarea propriei persoane ce reprezinta primul pas, pentru ca nu poti realiza mai nimic daca nu te respecti pe tine însuti.

Al-2-lea pas îl reprezinta respectarea oamenilor din jurul tau, daca îti doresti ca si ceilalti sa se comporte frumos cu tine si daca îti doresti o convietuire cât mai buna în societate si ultimul pas îl reprezinta asumarea responsabilitatii pentru lucrurile pe care le faci si încetarea de a da vina pe altii pentru lipsa ta de actiune sau pentru greselile tale.


4. Aminteste-ti ca neprimind ceea ce îti doresti este uneori spre binele tau!

Gândeste-te ca tot ce ti se întâmpla este spre binele tau si daca acum nu ai ceea ce îti doresti, gândeste-te doar ca atunci când vei obtine, bucuria va fi direct proportionala cu numarul de zile scurse, cu timpul pe care l-ai asteptat pâna ai realizat ce ti-ai propus.

Poti recadra situatia în acest fel si astfel nu îti vei spune în fiecare zi „sunt atât de departe sa realizez asta”, ci vei spune „stiu ca fiecare zi care trece îmi amplifica si mai mult bucuria din ziua în care obtin ce mi-am dorit”


5. Învata regulile bine ca sa stii cum sa le încalci corespunzator!

Uneori legile sunt facute pentru a fi încalcate si fara sa abuzezi de acest lucru, poti încalca legi minore, cum ar fi spre exemplu traversatul prin loc nepermis, facut cu mare atentie.

Stiu sigur ca macar o data ai facut acest lucru si chiar daca era ceva ilegal, banuiesc ca nu te-ai simtit vinovat prea mult timp si chiar ai facut economie de timp.

Nu încurajez acest lucru, însa cu totii încalcam în anumite momente legile.

Da-ti voie sa gresesti uneori, cam asta este ideea pe care vreau sa o retii.


6. Nu lasa o mica cearta sa strice o prietenie!

Majoritatea oamenilor se comporta asemanator unor copii de 10 ani si arunca vina unul pe altul pentru diversele situatii.

Discuta matur si încearca sa aplanezi un conflict prin comunicare deschisa, prin asumare a responsabilitatii si prin compasiune fata de ceilalti oameni.

Suntem oameni si mai gresim si nu se merita sa ne comportam între noi asemeni unor copii.

Discuta matur si asa cum spune si legea..

Nu lăsa o mica cearta sa strice o prietenie.


7. Când realizezi ca ai facut o greseala, fa cât de repede poti ceva pentru a o corecta!

Greseala frecventa când vine vorba de o greseala, este aceea ca oamenii nu constientizeaza greselile facute si sunt prea putini care îsi asuma responsabilitatea pentru ele.

Exista si vorba „Capul plecat sabia nu-l taie” asa ca admite ca uneori faci greseli ce îl ranesc pe celalalt si încearca prin dialog si prin fapte sa repari lucrurile pe care le-ai spus sau ce ai facut gresit fata de aproapele tau.

Nu fi asemanator oamenilor „perfecti”, cei care „nu gresesc niciodata” pentru ca vei ajunge în timp sa sfârsesti singur, ca doar na…

Ce sa cauti cu toti oamenii care gresesc când „tu esti mereu perfect”? 

Primul pas în repararea oricarei greseli este asumarea ei.


8. Petrece niste timp singur în fiecare zi!

Aplic de o lunga perioada aceasta lege si rezultatele mele sunt foarte bune.

De cele mai multe ori agitatia de afara te îndeparteaza de fiinta ta adevarata si cum în societate nu prea poti sa discuti mereu despre framântarile tale (sigur ca poti face asta în bune conditii, însa majoritatea oamenilor aleg sa petreaca timp în medii si alaturi de oameni toxici, ce le taie din elan sa zic asa) un moment de introspectie este asemeni încarcatorului pe care îl conectezi telefonului atunci când ramâne fara baterie.

Nu uita ca prin introspectie si autocunoastere este ca si cum ai scoate apa rece si limpede din fântâna, într-o zi torida de vara, când trupul îti este însetat.


9. Îmbratiseaza schimbarea, dar nu-ti lasa valorile sa dispara!

Fa din schimbare un mediu placut în care îti pui valorile în fata, la înaintare si nu lasa schimbarea sa te transforme într-un necunoscut.


10. Aminteste-ti ca uneori linistea e cel mai bun raspuns!

Într-o lume agitata si prin zgomotul perturbator al celorlalti, ai nevoie uneori sa te retragi si sa închizi rularea dialogului interior ce te încarca cu zeci de întrebari existentiale si lasa linistea sa îsi faca aparitia.

Starea de liniste si de pace este de departe cea mai buna forma de meditatie si de relaxare mentala si corporala.


11. Traieste o viata buna si cinstita. Când vei îmbatrani te vei gândi la viata ta si o vei putea savura pentru o a doua oara!

În fiecare zi primim o fila alba din cartea vietii noastre si te îndemn ca în fiecare zi sa umpli pagina cu lucruri si fapte bune, ca înainte de plecarea ta de pe aceasta lume, când recitesti cartea, sa fie vorba despre cea mai frumoasa lectura…lectura numita viata ta.

Ideal ar fi ca aceasta carte sa fie plina de experiente si fapte bune pentru ca si altii sa se inspire si sa îti urmeze exemplul.


12. O atmosfera placuta în casa ta este fundatia vietii tale!

Parintii tai te-au facut, însa caracterul îl poti construi singur.

Primii oameni cu care intram în contact sunt parintii si pe ei îi luam drept model de viata si le urmam experienta.

Dar nu toti au crescut în medii placute, nu toti au fost încurajati, dar totusi acesti oameni s-au trezit la timp si au observat influenta pe care o are familia asupra lor si au decis sa se cunoasca mai bine si sa devina astfel fiinte mature, independente si cu o încredere în sine crescuta.


13. Când nu te întelegi cu cei pe care-i iubesti, ocupa-te doar de problemele curente. Nu aminti niciodată trecutul.

Concentrarea pe momentul prezent este tot ce conteaza pentru ca trecutul nu mai poate fi schimbat si orice scormonire a lui, de regula, face rău.

Axeaza-ti atentia pe ce poti sa faci astazi pentru ca în viata exista lucruri cu mult mai importante decât cele din trecutul tau.

Gândeste-te ca cei mai frumosi ani sunt cei care urmeaza si nu cei care au fost!!


14. Împartaseste-ti cunostintele!  E singurul mod prin care vei deveni nemuritor!

O multime de oameni care au trait o viata fericita si-au împartasit povestea lor, experientele si cunostintele pentru a-i ajuta si pe altii sa traiasca mai bine, sa aiba o viata de calitate, fericiti si împliniti si au adunat toate aceste lucruri în carti, ce ramân chiar si dupa moartea lor.

Urmeaza-le exemplul si fii unul care ajuta oamenii acum cât esti în viata, dar si dupa moartea ta.


15. Fii blând cu pamântul!

Câta bogatie îti ofera natura, câta frumusete ti-a fost dat sa vezi si câte lucruri minunate îti înfrumuseteaza viata, dar cât de mult pretuiesti toate acestea?

Începe sa fii recunoscator pentru tot ce primesti, pentru aerul curat pe care îl respiri, caldura pe care o primesti, lumina soarelui si toate cele ce te înconjoara si nu păta minunatul peisaj cu gunoaie aruncate sau alte lucruri, ci fii recunoscator pentru tot.

Natura nu înceteaza sa îti ofere din bogatia sa chiar si atunci când tu uiti complet de ea si nu o protejezi.

Natura este creatia Lui Dumnezeu si ai grija de lucrurile sfinte ale Sale…

Tu esti unul din ele!


16. O data pe an du-te într-un loc în care n-ai mai fost!

Monotonia si rutina sunt cele doua elemente care atrag ca un magnet nefericire si lipsa motivatei.

Inventeaza-te în fiecare zi si propune-ti sa înveti si sa vizitezi lucruri si locuri noi pentru ca ele te ajuta si cresc nivelul calitativ al vietii.

Meriti sa vezi bogatia ce te înconjoara, asa ca mergi în explorarea ei.


17. Tine minte ca cea mai buna relatie este cea în care iubirea reciproca depaseste nevoia reciproca!

Alege sa traiesti în relatii de calitate, care te ajuta si nu în relatii de dependenta, disfunctionale.

Lasa iubirea sa te cuprinda si ofera-i celuilalt ceea ce ti-ai oferi tie.


18. Judeca-ti fiecare succes din perspectiva compromisurilor facute!

Apreciaza tot ce ai realizat, toti pasii pe care i-ai facut si toate acele compromisuri pe care le-ai facut.

Esti un om deosebit si meriti sa traiesti viata pe care ti-o doresti si nu uita ca orice obiectiv realizat este un pas mic al unui obiectiv mai mare.

Mergi din succes în succes, realizeaza tot ce îti propui si traieste o viata demna de apreciere si de lauda.

articol preluat de pe http://depasestelimitele.com/blog/18-lectii-dalai-lama/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

DR.Dumitru Constantin Dulcan - CEEA CE NI SE ÎNTÂMPLĂ E OGLINDA A CEEA CE SIMȚIM ȘI GÂNDIM!

TREZEȘTE VINDECĂTORUL DIN TINE!.....

IARTĂ,IARTĂ-I PE TOȚI CEI CARE ȚI-AU GREȘIT VOIT ȘI PE CEI CARE TE-AU RĂNIT FĂRĂ SĂ ȘTIE! IARTĂ-I PE TOȚI ȘI SĂ NU-ȚI FIE NICI ȚIE RUȘINE SĂ CERI IERTARE!.....