DR.Dumitru Constantin Dulcan - CEEA CE NI SE ÎNTÂMPLĂ E OGLINDA A CEEA CE SIMȚIM ȘI GÂNDIM!"Gândul, cea mai puternică forţă din univers"

- În "Inteligenţa materiei", prima dvs. carte, aţi demonstrat cu argumente ştiinţifice că, dincolo de toate lucrurile vizibile, concrete, există un câmp de energie şi lumină, coordonat de o minte inteligentă. Cu alte cuvinte, că nu suntem singuri în univers, că Dumnezeu chiar există. V-a afectat certitudinea aceasta modul în care vă trăiţi viaţa de zi cu zi?

- Odată ce am înţeles că, de fapt, noi ne creăm pro­pria reali­tate, felul în care pri­veam lumea s-a schimbat. Descope­ririle fizi­cii cuantice au arătat că mintea noastră e cea care face să colap­seze undele de energie şi le trans­formă în parti­cule, adică în materie. A gândi înseamnă a transforma nevăzu­tul în văzut. Gândul e creator, e cea mai pu­ter­nică forţă din uni­vers. Iar Dumnezeu ne-a dat pu­terea ca, din milioanele de reali­tăţi posi­bile, care există în stare latentă, să aducem pe pământ, cu gân­durile noastre, doar una. Pe cea care seamănă cel mai mult cu gândurile noastre.

- Vreţi să spuneţi că ceea ce ni se întâmplă e oglinda a ceea ce gândim şi simţim?

- Exact. Când făceam cerce­tări pentru prima mea carte, am ajuns la concluzia că celulele au inteligenţa lor. Şi m-am speriat. Celulele reacţionau la gândurile şi sentimentele celui în cauză. S-a făcut şi un experi­ment în Occident, cu un eşantion de ADN, recoltat de la un individ şi dus la 1000 de km distanţă, într-un laborator. Persoana în cauză a fost pusă să privească un film frumos, cu ima­gini minunate, care stârneau bucurie. În acelaşi timp, la 1000 de km distanţă, mă­surătorile arătau cum spi­ra­la de ADN se relaxează. Când imaginile au fost schim­bate cu un film de groa­ză, ADN-ul a început, brusc, să se restrângă, contrac­tân­du-se. Aflând asta, m-a chinuit o întrebare: cum ştie corpul nostru ce e rău şi ce e bine? Dacă organis­mul nostru reacţionează pozitiv la bine şi negativ la rău, nu există decât o singură mare concluzie.

Legea binelui

- Care e aceea?

- Înseamnă că universul întreg are ca fundament o lege morală, legea binelui. Abia acum vă pot răs­pun­de la prima întrebare. Da, ca să fim fericiţi şi să­nătoşi, nu e nevoie decât să ne construim viaţa după legea aceasta.

- Cu alte cuvinte, un stil de viaţă sănătos începe de la a gândi şi a făptui binele?

- Când comit un act contrar acestei legi, îmi creez singur mecanismele biochimice care duc la boală. Cinci minute de mânie sau suferinţă imobilizează pen­tru 5, 6 ore celulele gardian ale sistemului imuni­tar. Timp de 5-6 ore, organismul nostru e lipsit de apă­rare, iar milioanele de celule moarte, viruşi şi bac­terii circulă libere prin organism, se pot localiza un­deva şi declanşa boala.

- Se şi spune în popor că "a murit de inimă rea". La asta se referă oare?

- Stresul, care azi a luat proporţii gigantice, ura, mânia, îndoiala, neîncrederea în ceilalţi, invidia, gelozia provoacă în corp un pH acid, favorabil bolii. Depresia are şi ea un efect nociv asupra organis­mu­lui, nu doar că împiedică vindecarea, dar poate favo­riza debutul altor boli. Dar ştiaţi că şi frica ne face rău? Este bine cunoscut experimentul lui Avicenna. Într-o cuşcă s-a pus un miel şi într-o cuşcă alăturată s-a pus un lup. Mielul a murit în scurt timp de stresul provocat de frică. Orice dezechilibru emoţional adu­ce, mai devreme sau mai târziu, boala.

- Cu emoţiile nu-i de glumit. Cum ne putem pro­teja?

- Eu am învăţat să le stăpânesc. Încerc să nu mă implic afectiv intens, să nu mă enervez. Dacă cineva îmi greşeşte, fac un efort să-l iert, gândindu-mă că poate într-o zi va înţelege şi el ceea ce înţe­leg eu acum. Să iertăm, fiindcă iertarea face ca pH-ul corpului să vireze spre unul alcalin, favo­rabil sănă­tăţii. Sigur că sunt şi suferinţe care nu pot fi evitate. Dar e im­portant să rămânem con­ştienţi că fiecare minut de suferinţă sau stres ia din viaţa ce­lulei noastre.

Relaxare şi respiraţie

- Statisticile arată că stresul profesional e azi una din marile surse de boală. Munca în exces ameninţă să ne omoare lent.

- Dacă nu ne putem lua mici vacanţe, regulat, să ne luăm mă­car pauze de zece minute, la fiecare oră, în care să ne golim mintea şi să respirăm adânc. Putem să ne ridicăm de la birou şi să privim ceva frumos pe fe­reas­tră. Sau, în loc să bem trei cafele cu ochii în computer, să bem un ceai fără să ne gândim la nimic altceva. Să ne bucurăm de gustul şi aroma lui. Cu timpul, înveţi să te relaxezi în orice condiţii. Beduinii, de pildă, se odih­neau mergând pe cămile. Şi eu scriu şi citesc de dimineaţa până seara. Dar când simt că începe să se aşeze oboseala pe mintea mea, mă opresc şi aplic câte­va tehnici de relaxare.

- Ne puteţi da şi nouă un exemplu?

- Toate tehnicile de relaxare se bazează pe respi­raţie. Oboseala vine şi dintr-o lipsă de oxigenare a creierului. Stau câteva minute cu ochii închişi, încerc să îmi reprezint oboseala ca senzaţie la nivelul creie­ru­lui şi apoi, cu fiecare expiraţie profundă, îmi imagi­nez că o elimin. Fiecare îşi poate crea propria lui tehnică. Eu nici pentru durerile de cap nu iau pastile. Mă relaxez, mă concentrez pe starea de bine şi cald, o trec prin inimă şi apoi o trimit acolo unde mă doare. Fac asta de câteva ori şi durerea dispare.

- Să-ţi vizualizezi boala pare o condiţie foarte importantă pentru vindecare.

- Bernie Siegel, reputat oncolog din SUA, a luat mai mulţi bolnavi de cancer în ultima fază şi i-a învăţat tehnica imageriei: de mai multe ori pe zi, trebuia să-şi ima­gineze că distrug cance­rul din corp cu un foc, cu un animal care-l mă­nâncă, fiecare după cum dorea. După şase luni de zile, 40% din ei s-au vindecat. La testele psi­hologice, s-a dovedit că cei care s-au vin­decat erau cei optimişti, cei care credeau în Dumne­zeu şi cei care erau calmi. Îndoiala este un ob­stacol în calea oricărui succes şi mai ales a vindecării.

"Rugăciunea - o realitate fizică"

- Aţi amintit de Dumnezeu. Credinţa e şi ea parte din ecuaţia stării de bine?

- Rugăciunea e o realitate fizică, e un fel anume de a vorbi cu universul. Am testat eu însumi asta, de ne­nu­mărate ori, şi am rămas înfiorat văzând că poţi obţine un răspuns. Prin rugăciune, realitatea din jur se transfigurează, aducem la noi lumina din univers. Există cazul celebru al neurochirurgului american Eben Alexander, care, la 54 de ani, a făcut o meningo­en­cefalită bacteriană gravă. A stat o săptămână în comă, timp în care foarte multe persoane s-au rugat pentru el. După ce şi-a revenit, a spus că în tot timpul cât era în comă a văzut în jurul lui siluete umane care păreau să stea în genunchi şi de la care veneau spre el valuri de energie. Rugăciunile altora l-au vindecat. Dar şi propriile noastre rugăciuni ne ajută. Credinţa mobilizează, în mod cert, întreg sistemul imunitar. Nu spunea Iisus "credinţa ta te-a vindecat" ?

- Nutriţioniştii pun şi ei pe listă o condiţie a să­nă­tăţii: ce, cum şi cât mâncăm. Ţineţi cont de ea?

- Eu respect o regulă care se ştie încă de la Hipo­crat: să mănânci fără să satisfaci complet senzaţia de foame! Adipocitele aşteaptă semnalul că te-ai săturat ca să-şi extragă din alimente grăsimea. Dacă nu te sa­turi, nu te îngraşi. Studii de ultimă oră arată că lungi­mea telomerilor de la extremităţile cromozomilor, de care depinde durata vieţii, e influenţată favorabil de alimentaţia cu puţine calorii. Mănânc legume, icre de peşte, iaurt, lapte de soia, pe care îl beau dimineaţa, cu cereale integrale, mazăre, linte. Mănânc foarte rar carne. Nu beau, nu fumez, nu consum zahăr. Şi am grijă să ţin, din când în când, câte o zi de post, în care beau doar ceaiuri şi las organismul să se refacă. Dar, înainte de orice, am grijă să nu mă aşez niciodată la masă supărat. Masa ar trebui să fie o sărbătoare, să fie prilej de bucurie alături de ceilalţi. Sigur că azi nu ne mai potrivim toţi la masă, dar atunci când pre­pa­răm ceva de mâncare, s-o facem cu drag. Gândurile gospodinei trec şi-n bucatele pe care le găteşte.

- Din tot ce aţi spus, trag o concluzie: cele mai bune medicamente ne sunt, de fapt, la îndemână.

- Aşa e. Dumnezeu ne-a dat deja totul. Dacă vrem să rămânem sănătoşi şi fericiţi, e suficient să păstrăm în minte câteva lucruri: să mâncăm sănătos, fără să ne îmbuibăm, să facem mişcare, să ne odihnim corect, să fim optimişti şi plini de speranţă. Să fim perseve­renţi cu pasiunile noastre, să ne antrenăm intelectual şi să ne ferim de rutină. Să facem constant schimbări în viaţa noastră. Şi să nu uităm că trebuie să păstrăm în permanenţă un echilibru între energia consumată prin efort şi energia obţinută prin odihnă şi activităţi care ne fortifică. Gândurile rele ne iau din viaţă, bucu­riile ne dau viaţă. Să căutăm bucuria, avem ne­voie de ea ca de pâinea noastră zilnică. Chiar dacă, uneori, n-o putem avea decât în imagina.

http://www.formula-as.ro/2015/1153/stil-de-viata-100/dr-constantin-dulcan-avem-nevoie-de-bucurie-ca-de-painea-cea-zilnica-18800   via   http://www.astrocafe.ro/

Comentarii

 1. Nu ne strica niciodata sa incercam comportamente diferite de cele anterioare daca sunt considerate benefice pentru noi si pentru cei din jurul nostru . Interesant mi s-a parut ideea ca gandurile bucatarului trec in mancare . Deci atentie cum gatiti , in ce stare de spirit sunteti.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am lucrat cateva zile la o mănăstire..mâncăm odata in zi,pe la 11.00. Sa stiti ca la ora 19.00 nu aveam nevoie de mâncare. Simteam mai mult decat o hrană trupeasca.

   Ștergere
  2. Semnul Crucii la inceputul mesei peste alimente schimba energia acestora, in cazul cand bucatareasa n-a avut ganduri tocmai bune.

   Ștergere
 2. Multumesc pentru tot ce a scris si a publicat!

  RăspundețiȘtergere
 3. ce spune Si Ioan Botezatorul la incepeut a fost cuvantul cuvantul este spus si in gand? gandul exprima cuvantul dar poate si imajini? asa cum e visul ori tv. Noi tot ce avem are un nume un cuvant ca botez? apa lut dar si celela care eu stiu ca din prima materie aerul care creste din nimic in forma de fie cu acel fir si primul fir crescu din nimic se face toate si apa si lutul si lumina dar si sunetul. Apoi spune Dumnezeu este cuvantul si cuvantul sa facut om si omul si cuvantul vine cu noi de la inceputul lor. deci daca a fost primul om facut de univers direct mare si el nu vedea pe nimeni imajinativa ce se intampla daca nu era gandul? ori soapta in gand, ori imajinile? cum apare viata pe acesta planeta este putin spus in biblie dar putem gandi? omul doar spune si universul face dar de unde ii vine lui ideia sa faca? Aici deja apa asculta se desparte ape de ape si se face uscatul ori intunericul este numit noapte si lumina ziua dar acel om domn Dumnezeu doar spune si toate se fac? Omul este una cu natrua dar el este si ajutat sa intelega cum se poate face? toate cu ajutoprul gandului cuvintelor? este un om care el este la fel ca cuvinntele si el stie totul si el se poate numi Dumnezeul domn? adica ascuta natura de el si el de natrua ce asculta cuvintele noi comunicam si fuctionam prin cuvinte? nu poti spune materrie moarta planetele ca medicamnet de intelege durerea? ori plantele sunt lut dupa putrezire la fel si coprul nostru de ce corpul nu ar intelege durerea ca e aceisi materie solida lutul? de ce am avea nevoie de o planta sa ne ia durerea? dar este totul ca sa se implinesca o sa lucru din greu ca sa ajungi sa intelegegi difernta dintre bine si rau si sa il rogi pe acel om care el le stie pe toate toate sa facut sub ochii lui si el este pus si peste oamenii. viata vesnica.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. AMIN!! ASA ESTE!! Tot ce e bun si desavarsit,vine de la TINE!! Toate drumurile binelui,duc catre DUMNEZEU!!

   Ștergere
  2. Un articol extraordinar,memorabil si f bun la purtator,multumesc celui ce ni la impartasit.Viata Luminata,sanatate si toate cele bune.

   Ștergere
  3. NU Ioan Botezatorul spune "La inceput a fost Cuvantul..."ci Ioan Evanghelistu , apostol al lui Isus. l

   Ștergere
  4. Despre aceste lucruri am fost avertizați, sfătuiți, învățați și de înțelepții altor timpuri. Dar, se pare că omenirea abia acum e suficient de pregătita să înțeleagă și să primească aceste adevăruri cu înțelegerea sa. E bine, că din timp în timp, există în lume oameni destinați să răspândească înțelepciune semenilor săi. Vă mulțumim, d-le doctor.

   Ștergere
 4. Nimic mai adevarat.In viata este bine sa ne hranim sufletul in primul rand iar mai apoi corpul.Cu cat gandim pozitiv cu atat mai bine ne vom simti.Starea de bine o poti imprastia in jurul tau prin felul de a fi,starea de rau te face hatru,si te face sa te inchizi in tine.Este bine sa te faci inteles iar daca sunt momente din viata cand nu-ti poti explica starea incearca pe cat poti sa te alimentezi cu ganduri pozitive si sigur iti va fi mai bine.

  RăspundețiȘtergere
 5. "Bucuria de care avem nevoie ca de pâinea cea zilnică"
  COMPLETARI LA UN INTERVIU DAT DE PRIETENUL MEU DR. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN
  https://www.facebook.com/mirahorian/photos/a.658870480793282.1073741862.349283161752017/1061690713844588/?type=1&theater

  RăspundețiȘtergere
 6. Sublim,exceptional articol !!!....multumesc autorului...mereu avem ceva de invatat !

  RăspundețiȘtergere
 7. Mi-a placut mult acest articol: eu sant o persoana optimista si cred mult in bunul Dumnezeu,
  in momentul cand m-a rog, sant f. fericita, m-a samt bine si gandesc pozitiv.
  Sant de acord cu tot ce s-a scris. Multumesc autorului....

  RăspundețiȘtergere
 8. Superb , atat de adevarat , am trecut prin boala cu puterea rugaciuni , cu puterea gandului bun , incerc sa-mi continui viata la fel . Multumesc autorului ...

  RăspundețiȘtergere
 9. mi-a placut f. mult . Vreau sa mai citesc odata articolul si sa-l aprofundez . Multumesc mult .

  RăspundețiȘtergere
 10. Multumesc mult, sanatate si bucurie autorului, Formulei As, Cristinei Luntrasu.

  RăspundețiȘtergere
 11. ...Fiți binecuvântați,cu toții și vă mulțumesc pentru popas!...

  RăspundețiȘtergere
 12. Milioane de oameni sufera, pentru ca nu-l cunosc pe Dumnezeu. Sa lasam, ura, gelozia, invidia, indoiala si neincrederea in oameni, acestea aduc numai necazuri si boli. Mulumesc pentru articol, e f. adevarat.

  RăspundețiȘtergere
 13. Frumos si adevarat!!Multumiri.

  RăspundețiȘtergere
 14. Foarte interesant acest articol!Doamne ajuta me sa fim mai buni si mai iertatori cu noi insine si cu semenii nostri.

  RăspundețiȘtergere
 15. Excepțional articol, mulțumim domnului doctor! Gânduri bune!

  RăspundețiȘtergere
 16. Sublim! Mult adevar in acest articol. Eu personal nu ma pot uita la filme de razboi, ura, rautate pentru ca am simtit ca mi fac rau. Iubesc filmele romantice, care au un mesaj pozitiv si imprastie bunatate. Un alt aspect pe care l ma inteles este acela de a te indeparta de locuri, oameni care iti fac rau. Si da imprastiati bunatatea, adevarul si fiti pozitivi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai dreptate ,la fel se-ntampla si cu stirile de la tv.te incarci cu ceva rau cand vazi numai rau,dar cred ca asta se urmareste,mai bine ma uit la desene.

   Ștergere
 17. vitelariu silvia16 iulie 2016, 01:55

  Mulțumim d-lui dr.sanatate si putere de muncă si cat mai multe realizări profesionale.Dumnezeu sa va ocrotească.

  RăspundețiȘtergere
 18. Bati campii cu gratie! Divina! de unde dracu le tot scoti? Ce "cercetari" ai efectuat tu?! in care laborator?! poate in ala de la romanii au talent! sau romanii e destepti, ca sint PROSTI de mor!!!! ma uit cu stupoare la citi idioti sint vegetativi in tara asta... de-aia o ducem asa de bine... de cind particulele de energie se trasforma in materie mai fizicianul lui Dumnezeu?!

  RăspundețiȘtergere
 19. Aveti perfecta dreptate Doctore...sa aveti un drum presarat cu multa sanatate si fericire.

  RăspundețiȘtergere
 20. Un articol minunat care ne învață cum să trăim, să gândim, să mâncăm, să ne relaxăm și să ne rugăm. Este plăcut să constați că și Medicii te îndeamnă la păcăință. În principiu am respectat aceste recomandări, însă fără pauza în activitate.

  RăspundețiȘtergere
 21. cate aiureli suporta si hartia... Sunteti medic stiti foarte bine ca fara proteine nici crerul si nici muschii nu ar fi in stare buna !
  Nici un vegan nu poate trai fara sa ia pastile - integratori care sa-i acopere nmecesitatile corpului. Ati luat-o toti cu cereale integrale, cu fructe si legume dar putini au stiudiat cu adevarat cat rau fac fructele si legumele mancate in cantitati mari. Ceea ce este forte important este sa nu se exagereze cu zaharul ( continut si in fructe, lapte si alte alimente) si cu carbohidrati.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. carbohidratii... scuzati , nu se poate modifica

   Ștergere
 22. Multi medici si cercetatori si-au dat seama ca metoda calculului caloriilor este o aiureala de marketing, ca adevarata alimentatie sanatoasa trebuie sa tina cont de "incarcarea glicemica" A nu se confunda cu indicele glicemic cunoscut inca de la sfarsitul anilor '80.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

TREZEȘTE VINDECĂTORUL DIN TINE!.....

IARTĂ,IARTĂ-I PE TOȚI CEI CARE ȚI-AU GREȘIT VOIT ȘI PE CEI CARE TE-AU RĂNIT FĂRĂ SĂ ȘTIE! IARTĂ-I PE TOȚI ȘI SĂ NU-ȚI FIE NICI ȚIE RUȘINE SĂ CERI IERTARE!.....