DE CE MĂ TEM ÎNTOTDEAUNA DE PĂRERILE CELORLALȚI?........Pentru ca inca nu existi, pentru ca inca nu esti tu insuti. Tu nu esti decat un fenomen limitat de parerea celorlalti.

...Cine esti tu? Cineva iti spune ca esti frumos, asa ca esti frumos. Si altcineva iti spune ca esti urat, asa ca esti urat. Si altcineva iti spune ca esti minunat, asa ca esti minunat. Si altcineva iti spune:" N-am vazut in viata mea o fiinta mai odioasa", asa ca esti o persoana odioasa. Si oamenii continua sa spuna, iar tu continui sa acumulezi toate aceste conditionari. Si aceasta este imaginea ta despre tine. Din aceasta cauza imaginea ta este foarte contradictorie, ambigua.

...Cineva iti spune ca esti frumos, altcineva ca esti urât. Vrei sa uiti ideea persoanei acesteia ca esti urât, dar nu poti sa uiti; va fi acolo. Daca pastrezi parerea ca esti frumos, va trebui sa pastrezi si parerea ca esti urât.Imaginea ta este ambigua. Nu stii exact cine esti. Esti un ghiveci, ceea ce noi in India numim kedgeree, un amestec de mai multe lucruri. Asa ca tu inca nu esti o individualitate, nu ai nici un centru integrat; esti doar un talmes balmes de pareri ale celorlalti. Din cauza aceasta iti este frica pentru ca, daca parerile celorlalti se schimba, te schimbi si tu. Esti in strânsoarea mâinilor tale. Si acesta este trucul pe care l-a folosit societatea.

...Societatea are o tehnica: te face sa aspiri la respectul social - prin ea te manipuleaza. Daca respecti regulile societatii, societatea te respecta. Daca nu respecti regulile societatii, te insulta teribil, te raneste foarte rau. Si a urma regulile societatii inseamna sa devii un sclav. Da, ti se acorda un respect deosebit pentru ca esti un sclav, dar daca vrei sa fii un om liber societatea se scandalizeaza: nu vrea sa aiba nimic de-a face cu tine.

...A fi cu adevarat un om liber si a exista in orice societate este extrem de dificil. Si va spun asta din proprie experienta. Este aproape imposibila coexistenta, pentru ca societatea nu vrea ca omul sa fie liber. Omul liber este un pericol pentru existenta societatii. Societatii ii plac manechinele, masinile, robotii - gata oricând sa se aseze la coada. Doar sa strigi tare la ei"Atentie!" si ei se aliniaza - pur mecanic. Nu intreaba de ce ; ei sunt imitatori.

...Tu intrebi: De ce ma tem intotdeauna de parerea celorlalti? Pentru ca inca nu esti. Nu esti nimic altceva decat parerea celorlalti; de aici teama: isi pot lua inapoi parerea. Preotul a spus ca esti un om foarte bun. Acum, daca te conformezi, vei ramane un om bun. Daca nu te porti cum vrea el, daca nu te conformezi, daca faci ceva de capul tau, preotul se va uita la tine si va spune: " Acum incalci moralitatea. Incalci religia, incalci traditiile. Cazi in pacat!" Isi va schimba parerea despre tine. Si tu erai "bun" datorita parerii lui .

...Fii tu însuți.

...Nimeni nu te poate face mai bun si nimeni nu te poate face rău, in afara de tine. Nimeni nu te face bun si nimeni nu te poate face rău, in afara de actiunile tale. Aceste imagini false arata ca traiesti in vis.Noi ne temem in permanenta de parerile celorlalti. Aceasta teama va continua daca nu vei inceta sa colectezi opinii. Renunta la ele - la toate parerile. Cineva te crede un sfânt? Renunta, pentru ca este periculos; el te va manipula prin aceasta idee a lui. Din clipa in care il asculti si il crezi, el devine stapanul iar tu devii sclavul.

...De fiecare data cand apreciezi o persoana, tu devii puternic. De fiecare data cand apreciezi o persoana si ea iti accepta consideratia, ea a cazut victima. Acum tu il vei controla. Acum, de fiecare data când vrea sa faca ceva - orice lucru marunt...Gânditi-va. Il consideri pe un anumit om un sfânt, un mahatma, un mare intelept. Si poate ca intr-o zi el are chef sa danseze - ce sa faca? Nu poate dansa, pentru ca atunci ce se va alege de sanctitatea sa? Acum pretul sanctitatii pare prea mare - doar pentru un dans. El nu poate dansa pentru ca atâtia oameni il considera un sfânt. Sau el ar deveni un ipocrit. Ar putea incepe sa danseze pe furis. Dar el ar condamna cu tarie dansul in public. Atunci el ar avea doua fete: cea publica si cea intima. Atunci el ar fi scindat.

...Sa nu acceptati niciodata parerile celorlalti, fie ele bune sau rele. Spuneti-le doar: "Imi pare rau. Te rog, pastreaza-ti parerea pentru tine. Eu sunt eu insumi."Daca vei ramane mereu vigilent nimeni nu va mai putea sa te manipuleze; vei ramane liber si libertatea este bucurie. Libertatea este dificila, nu uitati, pentru ca societatea este alcatuita din sclavi.Libertatea este dificila, dar libertatea este singura bucurie posibila. 

...Libertatea este singurul dans care exista; si libertatea este singura usa care exista spre Dumnezeu. Un sclav nu ajunge niciodata la Dumnezeu; nu are cum.

(Osho)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

DR.Dumitru Constantin Dulcan - CEEA CE NI SE ÎNTÂMPLĂ E OGLINDA A CEEA CE SIMȚIM ȘI GÂNDIM!

TREZEȘTE VINDECĂTORUL DIN TINE!.....

IARTĂ,IARTĂ-I PE TOȚI CEI CARE ȚI-AU GREȘIT VOIT ȘI PE CEI CARE TE-AU RĂNIT FĂRĂ SĂ ȘTIE! IARTĂ-I PE TOȚI ȘI SĂ NU-ȚI FIE NICI ȚIE RUȘINE SĂ CERI IERTARE!.....