DESPRE AFIRMATII

Ce este afirmatia ? O propoziţie pe care o repetãm frecvent şi în care afirmãm atingerea obiectivului propus.O propoziţie în care spunem cã suntem ceea ce am dorit sã fim , cã avem ceea ce am dorit sã avem, cã am atins ţinta pe care am urmãrit¬-o. : “Eu am greutatea idealã de 68 kg.” – de pildã. (Folosind personal aceastã unicã afirmaţie, am coborât de la 76 Kg în urmã cu jumãtate de an la 68,5 Kg cât am acum!)Afirmatia repetatã pãtrunde în subconştient şi opereazã o reprogramare a minţii în sensul dorit de noi. Ajunsã acolo, ea devine o sursã de inspiraţie pentru acţiunile prezente si viitoare. Ne ghideazã gândurile şi acţiunile în direcţia doritã.

Prin folosirea afirmatiilor dãm instrucţiuni corpului şi minţii noastre pentru a acţiona într-un anumit fel. Putem astfel sã depãşim anumite bariere interioare, anumite obiceiuri negative şi credinţe false, putem sã ne vindecãm corpul într-un mod uimitor. Putem sã ne motivãm pentru îndeplinirea unui scop, putem sã fim focalizaţi pe un anumit obiectiv. Putem rezolva numeroase probleme din viaţa noastrã, datorate în primul rând unui mod greşit de a gândi.

Puterea afirmatiilor este vizibilã în :
1. trecerea cu bine a unui examen, câştigarea unui joc sau a unei competiţii
2. cãpãtarea siluetei dorite, fie prin scãdere , fie prin câştig de greutate
3. compunerea unui cântec sau scrierea unei cãrţi
4. depãşirea unei fobii, a unui complex de inferioritate sau lipsei de iincredere in sine
5. tratarea corpului de boalã
6. renunţarea la deprinderi nesãnãtoase, precum fumatul, excesul de mâncare sau alcool
7. întãrirea voinţei de a obţine o performanţã
8. învãţarea unor noi deprinderi, îmbunãtãţirea memoriei
9. schimbarea atitudinii de viaţã
10. îmbunãtãţirea relaţiilor interpersonale
11. creşterea prosperitãţii personale şi multe altele…

Afirmatiile nu îţi aduc tot ceea ce îti doreşti în viaţã, dar te ajutã prin crearea unui cadru mental în care ai mult mai multe şanse de a realiza ceea ce doreşti.Principiile de funcţionare al afirmaţiilor sunt urmãtoarele
• Viaţa ta actualã este o consecinţã directã a gândurilor tale.
• Schimbã-ţi gândurile şi îţi vei schimba viaţa.
• Afirmatiile îţi schimbã gândurile.  Afirmatiile sunt un instrument foarte puternic în atingerea obiectivelor şi în dezvoltarea personalã. Ele remodeleazã mintea şi ne oferã inspiraţia şi motivaţia pentru a reuşi. Dar cum trebuie construite şi cum se folosesc afirmatiile ca sã aiba succes ?

Regula celor 4P
O afirmatie corect construitã trebuie sã îndeplineascã “regula celor 4P”. Adicã sã fie personala, pozitiva, la timpul prezent şi pasionala.

Afirmatiile sunt personale pentru cã se referã la obiective care ne privesc personal.Afirmatiile fãcute pentru alte persoane (copii, rude, prieteni, colegi) nu au nici un efect pentru cã nu lucreazã asupra minţii lor. Putem acţiona doar asupra minţii noastre, deoarece schimbând ceea ce este înãuntrul ei, schimbãm şi cursul vieţii noastre. Astfel , în timp ce o afirmatie de genul “Sunt sãnãtoasã şi plinã de energie” este excelentã, o afirmaţie ca “Soţul meu este sãnãtos şi plin de energie” este lipsitã de utilitate. Pentru a întãri caracterul personal al afirmaţiei , aceasta începe de multe ori cu “Eu sunt .....” “Eu am ....”

Foarte important este ca afirmatia sã fie pozitiva. Ea va exprima astfel ceea ce dorim, ne va focaliza pe ceea ce dorim. Astfel, prin folosirea afirmatiilor pozitive, Legea atractiei lucreazã în slujba noastrã. Ce spune Legea atractiei ? “Lucrurile pe care ne focalizãm apar în viaţa noastrã.” Afirmatiile pozitive sunt un instrument perfect pentru focalizarea gândurilor.

Sã comparãm douã afirmatii. “Eu nu mai sunt bolnavã acum” şi “Eu sunt sãnãtoasã acum.” Deşi aparent spun acelaşi lucru cu cuvinte diferite, cele douã propoziţii au efecte total opuse. Prima este o propoziţie negativã. Creierul reţine din ea imaginea mentalã a bolii, adicã exact ceea ce nu dorim. In consecinţã, mintea noastrã cautã inconştient ocazii – şi gãseşte – ca sã menţinã boala. In schimb, a doua propoziţie este o afirmatie pozitiva clarã şi corectã..Ea creazã o imagine mentalã a sãnãtãţii , iar mintea şi corpul vor lucra împreunã pentru a o materializa cât mai repede.

Afirmatiile se construiesc la timpul prezent pentru cã mesajul pe care îl transmitem minţii subconştiente este precis : “Iatã-mã, sunt acolo unde am dorit sã ajung !”. Subconstientul poate identifica doar timpul prezent, el nu are noţiunea de viitor. A spune “Voi fi sãnãtoasã “ este ceva foarte vag, care nu mobilizeazã deloc forţa mentalã. Dar a spune “Eu sunt calmã şi liniştitã acum “ este ceva pe care mintea o înţelege şi o executã cu rapiditate.

Pentru a fi eficiente, afirmatiile trebuie sã conţinã multã emoţie , sentiment, pasiune. Acestea constituie, într-un fel unda purtãtoare a mesajului pe care îl transmitem, prin afirmatii, cãtre noi şi cãtre univers. Suntem ca un emiţãtor radio – puterea de emisie este cu atât mai mare cu cât punem mai multã emotie şi pasiune în mesajul nostru ! Cu cât punem mai mult “combustibil” în el , cu atât mesajul ajunge mai repede la ţintã. De aceea , când afirmati - faceţi un efort sã simţiţi bucuria împlinirii dorinţei dumneavoastrã. Imaginaţi-vã toata gama de emotii pozitive pe care le veţi trãi când, de pildã, veţi gãsi slujba care sã vã placã şi sã vã aducã destui bani. Sau când veţi merge în excursia mult doritã la Paris. Unul din secretele reuşitei afirmatiilor este sa trãiţi în avans sentimentul realizãrii lor!

In afarã de cele patru calitãţi fundamentale, o bunã afirmatie trebuie sã fie simplã, sã conţinã puţine cuvinte şî sã sune cât mai familiar celui ce o utilizeazã. Existã liste întregi de afimatii gata construite, din care vã puteţi inspira sau alege pe cele care vi se potrivesc cel mai bine.

Cum se folosesc afirmatiile
Succesul afirmatiilor se bazeazã pe folosirea lor repetatã. Cu cât sunt repetate mai des, cu atât pãtrund mai repede în subconştient şi încep sã producã efectele dorite. De aceea se recomandã rostirea afirmatiilor în gând de cel puţin 3 ori dimineaţa înainte de a deschide ochii şi seara înainte de culcare. De asemenea , e foarte bine sã le rostim cu voce tare ori de câte ori suntem singuri, de exemplu când pregãtim micul dejun în bucãtãrie sau în timp ce mergem pe jos , spre serviciu sau la o plimbare.

O variantã de utilizare este scrierea afirmatiilor într-un caiet de afirmatii, zilnic, fie dimineaţa, fie seara înainte de culcare. Prin scriere aducem un canal suplimentar de difuzare a mesajului. Pentru unele persoane , aceasta este metoda predilectã deoarece reţin mai uşor ceea ce scriu decât ceea ce vorbesc De pildã, mulţi studenţi se pregãtesc pentru examen parcurgând în scris materia de curs.

O altã metodã este scrierea afirmatiilor pe bucãţi de carton de mãrimea unei cãrţi de vizitã şi pãstrarea lor la îndemânã, pentru a le vedea ori de câte ori dorim, în portvizit sau în geantã. (Iatã un alt motiv pentru care afirmatiile trebuie sã fie scurte!)

Puteţi de asemenea sã vã înregistraţi afirmatiile pe casetã sau CD şi sã le ascultaţi în timp ce conduceţi maşina (bineînţeles, dacã sunteţi singurã în maşinã).Dacã doriţi şi vi se pare mai creativ aşa, puteţi sã vã transformaţi afirmatiile în cântece. Vã alegeţi o melodie care vã place şi vã construiţi afirmatia pe versuri. De ce nu ?

Ideea este sã repetaţi cât mai des, pe cât mai multe canale şi cu cât mai multã emoţie afirmatiile care vi se par cele mai adecvate. Atenţie : repetaţi zilnic, pânã ce se transformã în obişnuinţã. Chiar dacã s-ar putea sã nu observaţi imediat efectele (deşi uneori apar de pe o zi pe alta !), ele vor apãrea cu siguranţã pe mãsurã ce vã remodelaţi lumea interioarã prin intermediul afirmatiilor. Aveţi încredere. Afirmatiile funcţioneazã pentru milioane de oameni. Vor funcţiona şi pentru dumneavoastrã.Afirmatiile sunt un instrument foarte puternic în atingerea obiectivelor şi în dezvoltarea personalã. Ele remodeleazã mintea şi ne oferã inspiraţia şi motivaţia pentru a reuşi. Milioane de oameni le folosesc zilnic cu succes. Vreţi sã cunoaşteţi o parte din afirmatiile pe care ei le folosesc ? Vã ofer în continuare o mulţime de exemple.

Acum cã ştiţi cum se construiesc afirmatiile pentru a da rezultate, va prezint câteva liste de afirmatii pe care sã le aveţi la îndemânã. Fie pentru a vã extrage pe cele care vi se potrivesc cel mai bine, fie pentru a le folosi ca model pentru afirmatiile pe care vi le veţi construi.

Afirmatii pentru incredere şi respect de sine
• Merit sã trãiesc.
• Sunt propriul meu stãpân şi nu mã afecteazã pãrerile şi atitudinile negative ale altora.
• Mã aprob şi mã simt excelent cu mine insuni.
• Sunt o persoanã importantã şi valoroasã.Merit respectul altora.
• Aştept cu încredere sã-mi îndeplinesc ţelurile şi depãşesc repede orice obstacol temporar.
• Sunt un om de acţiune.Fac lucurile care trebuie şi în ordinea potrivitã.
• Sunt un om capabil si talentat.
• Mã accept în întregime aşa cum sunt şi am încredere în mine însumi.
• Sunt deja o persoanã valoroasã. Nu trebuie sã-mi dovedesc acest lucru.
• Sentimentele şi nevoile mele sunt importante.
• Am mult calitãţi.
• Am încredere în capacitatea mea de a reuşi în viaţã.
• Am incredere si mã respect şi merit respectul altora.
• Accept cã e in regulã sã fac şi greşeli.
• Reuşesc în tot ce fac.

Afirmatii pentru sanatate
• Cu fiecare zi mã simt din ce în ce mai bine.
• Corpul meu este puternic şi sãnãtos.
• Sunt sãnãtoasã şi plinã de viaţã.
• Eu mã vindec acum.
• Mã bucur cã sunt sãnãtoasã şi plinã de energie.
• Am credinţã în Dumnezeu şi primesc de la el sãnãtate şi viaţã.
• Sunt vindecatã, sunt sãnãtoasã acum.
• Aleg sã fiu sãnãtoasã acum.
• Am grijã de mine însãmi.
• Totul funcţioneazã perfect în corpul meu.
• Stomacul (ficatul, gâtul etc) meu funcţioneazã excelent.
• Am un somn profund şi odihnitor,

Afirmatii pentru relatii interpersonale
• Eu radiez încredere şi bunãvoinţã.
• Sunt prietenos cu oricine intâlnesc, tratez pe fiecare cu respect si consideraţie.
• Sunt increzãtor şi fermecãtor cu oamenii pe care îi întâlnesc.
• Imi place sã vorbesc în faţa unui public numeros.
• Imi iubesc familia şi prietenii.
• Ii accept pe alţii aşa cum sunt.
• Sunt un învingãtor. Mã înconjor de învingãtori.
• Ii ajut şi pe alţii sã reuşeascã.

Afirmatii pentru prosperitate
• Sunt bogat , prosper şi abundent.
• Iubesc banii şi banii mã iubesc.
• Banii curg continuu in viaţa mea şi sunt prosper.
• Eu merit prosperitatea.
• Eu am mereu mai mulţi bani care intrã in buzunarul meu , decât ies din el.
• Merit ce e mai bun pentru mine şi primesc ce e mai bun pentru mine.
• Pot reuşi .Reuşesc.
• Eu cresc din succes in succes.
• Când o uşã se inchide, o alta mai mare şi mai bunã se deschide.
• Cu fiecare zi , sunt din ce in ce mai bogat.
• Eu câştig tot mai mulţi bani cu fiecare zi.
• Eu atrag banii ca un magnet.
• Merit şi primesc de la viaţã tot ce e mai bun.
• Ceea ce Dumnezeu a dat altora, imi dã şi mie.
• Mulţumesc pentru tot ce am şi tot ce primesc.

Incheiem aici acest mini-curs de afirmatii. Sper cã vã va fi util. Succes !

(Silviu Popa. PhD - Doctor în Ştiinţe)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

DR.Dumitru Constantin Dulcan - CEEA CE NI SE ÎNTÂMPLĂ E OGLINDA A CEEA CE SIMȚIM ȘI GÂNDIM!

TREZEȘTE VINDECĂTORUL DIN TINE!.....

IARTĂ,IARTĂ-I PE TOȚI CEI CARE ȚI-AU GREȘIT VOIT ȘI PE CEI CARE TE-AU RĂNIT FĂRĂ SĂ ȘTIE! IARTĂ-I PE TOȚI ȘI SĂ NU-ȚI FIE NICI ȚIE RUȘINE SĂ CERI IERTARE!.....